+385 97 748 9726 info@adriabox.com
Što je SSL certifikat – čemu služi i kako ga prepoznati?
Što je SSL certifikat?

Što je SSL certifikat?

Možda se pitate što je SSL certifikat? Nikada nisam čuo za nešto slično. Ukratko da osvjestimo sve zainteresirane. SSL (Secure Sockets Layer) certifikat je sigurnosna razina koja šifrira komunikaciju između Vašeg preglednika i servera na kojem se nalazi web stranica. Kratko i jasno za sve koje interesira, sada možete preskočiti na drugu stranicu ili ostati ovdje pročitati do kraja i saznati malo više o funkciji i namjeni SSL certifikata.

Dakle stranice čak i one informativnog karaktera imaju najčešće nekakav obrazac za kontakt. Jedan mali obrazac na dnu stranice u koji upišete Vaše podatke, mail adresu i kliknete pošalji.
Ukoliko stranica nema aktivan SSL certifikat ti uneseni podaci se mogu vrlo lako presresti na putu do servera i doći u potpuno krive ruke. Zato je izrazito bitno educirati posjetitelje na internetu kako nebi imali nikakvih problema sa krađom osobnih podataka.

Ukoliko popunjavate bilo kakav obrazac na web stranici sa podacima koje ne smatrate u potpunosti nevažnim, provjerite dali stranica ima aktivan SSL certifikat. Na posljetku Vaši osobni podaci bi mogli biti ugroženi, stoga je dobro obratiti pozornost.

Svim našim klijentima ugrađujemo besplatan SSL certifikat. Smatramo da uvelike povećava povjerenje i ozbiljnost između vlasnika web stranice i posjetitelja iste.

Kako saznati ima li stranica SSL certifikat?

Zapravo je vrlo jednostavno, svaka web stranica koja ima aktiviran SSL certifikat počinje sa https:// na početku domene umjesto http://. Kod većine preglednika pored domene web stranice pojaviti će se lokot koji će Vam signalizirati da je veza između Vas i web stranice sigurna. Klikom na taj lokot dobivate više informacija i certifikatu veze između Vas i web stranice.

Google Chrome preglednik još od polovice 2018. godine označava sve stranice koje nemaju nikakav aktivni SSL certifikat kao nesigurnima te o istome obavještava posjetitelja.  

Isto tako u algoritmima koje Google koristi za pozicioniranje stranice na tražilici koristi se i faktor SSL certifikata, stoga sve stranice koje imaju SSL certifikat dobivaju bonus bodove u odnosu na ostale web stranice.

Zanimljiva ali i vrlo šokantna činjenica je da čak 20% najvećih web stranica nema aktiviran SSL certifikat, to će se sigurno promjeniti u narednim godinama s obzirom da postavljanje certifikata na stranici nije skup process. Čak može biti i u potpunosti besplatan. 

Primjer aktivnog SSL certifikata

Primjer aktivnog SSL certifikata

Besplatan SSL certifikat

Postoje neprofitne zajednice koje su osnovane s ciljem pružanja maksimalne zaštite osjetljivih podataka na internetu. Takve organizacije omogućavaju nam izdavanje SSL certifikata potpuno besplatno. Paralelno s ovim postaje potpuno suludo da tako veliki broj stranica još uvijek nema SSL ali izgleda da ih to za sada još ne zanima. O razlici između plaćenih i besplatnih SSL certifikata bi mogli napisati potpuno novi članak u budućnosti za sada ćemo samo ostati na ovome. Glavna razlika je u tome tko ih izdaje i roku trajanja. Besplatne izdaju neprofitne organizacije i rok trajanja im bude 90 dana, dok plaćene izdaju firme te im je rok trajanja 365 dana. Plaćeni certifikati dolaze u puno različitih verzija ali to je tema za drugi put ;).

 

Evo na kraju da ponovimo glavna pitanja

Treba li mi web stranica za restoran? Koliko košta?

Razmišljate o otvaranju restorana ili već imate restoran kojeg bi trebalo promovirati? Onda biste trebali razmisliti o promoviranju putem web stranice. Web stranica je jedan od osnovnih alata za digitalnu promociju. Čitajući ovo možda si razmišljate, ali meni ne treba...

Bespovratna sredstva za izradu web stranica i aplikacija – Grad Rijeka

Dragi Riječani, izrazito nam je drago obavjestiti Vas da je Grad Rijeka osigurao dva milijuna kuna bespovratnih subvencija. Poziv se odnosi na sve mikro, male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju manje od 250 radnika, neovisni su u poslovanju i imaju maksimalno 216...

Što je SSL certifikat – čemu služi i kako ga prepoznati?

Možda se pitate što je SSL certifikat nikada nisam čuo za nešto slično. Ukratko da osvjestimo sve zainteresirane. SSL (Secure Sockets Layer) certifikat je sigurnosna razina koja šifrira komunikaciju između Vašeg preglednika i servera na kojem se nalazi web stranica. Kratko i jasno za sve koje interesira to je to, sada možete preskočiti na drugu stranicu ili ostati ovdje pročitati do kraja i saznati malo više o funkciji i namjeni SSL certifikata.

Google mobile-first indeksiranje

Web stranica je izrazito bitna za svako poduzeće koje drži do svojeg imena. Isto tako svi znamo da je Google najveća tražilica na internetu. Što znači da kako bi bili maksimalno vidljivi na internetu morate biti i kvalitetno vidljivi na tražilicama.  Od 01.06.2019....

Web stranica u turizmu? Imamo 7 razloga zašto!

Turizam je jedna od gospodarskih djelatnosti koja konstantno raste, širi se na nova područja koja nudi i prati trendove u ponudi usluga svojim trenutnim i budućim klijentima. Budući da se veliki postotak turističkih ponuda veže na određeno doba godine, odnosno sezonu,...